A kormány a 245/2024. (VIII. 8.) kormányrendeletben új szabályozást vezetett be a tiltott tárgyak és használatában korlátozott tárgyak iskolába hozatalával kapcsolatban. A mobiltelefonok, táblagépek, okosórák, okoskarkötők és más internet elérésre használható okoseszközök használatában korlátozott tárgyaknak minősülnek.

A mobiltelefonok és más okoseszközök iskolába hozataláról szóló eljárásrendről röviden

Iskolánk a fenti jogszabály alapján a következő eljárásrendet fogja alkalmazni:

  • a tanulók mobiltelefonjukat és más okoseszközüket az első óra elején az osztálytermükben adják le az első órát tartó pedagógusnak
  • a mobiltelefon legyen tokban és kikapcsolva, a telefonon vagy tokján legyen olvasható a tulajdonos teljes neve
  • a leadott mobiltelefonok és más okoseszközök az osztályteremben zárható szekrényben kerülnek tárolásra
  • a leadott mobiltelefonokat és más okoseszközöket a 8. órát tartó pedagógustól vehetik át a tanulók a 8. óra végén
  • aki a 8. óra végénél korábban megy haza, az órát tartó pedagógustól veheti át a mobiltelefonját és más okoseszközét, de ez nem akadályozhatja a pedagógust egyéb feladatai végzésében

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy amennyiben nem szükséges, ne hozzon a tanuló mobiltelefont és más okoseszközt az iskolába.

Ellenőrzés

Ha felmerül a gyanú, hogy egy diák tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat tart magánál, a pedagógus felszólítja a tárgy átadására, amelyet a pedagógus az iskolavezetésnek átad. Az elvett tárgyat az iskolavezetés elzárja, majd a szülővel előre egyeztetett időpontban adja át a szülőnek.

Az eljárásrend megszegése

Amennyiben a tanuló megszegi az eljárásrendben foglaltakat, a házirend szerinti osztályfőnöki fegyelmi intézkedésben (figyelmeztetés, intés, megrovás) részesül.

Tudnivalók mobiltelefonok és más okoseszközök iskolába hozatalával kapcsolatban