Felejthetetlen élményeket szerzett iskolánk 16 hetedik osztályos tanulója, akik 2017. június 3-tól 7-ig Horvátországban tölthettek öt csodálatos napot a Határtalanul pályázat keretében.

Utunk először Kórógyra, a délszláv háború sújtotta kis magyar lakta településre vezetett, ahol családok szállásoltak el bennünket. Három emlékezetesen szép napot töltöttük itt. Közös programot szerveztünk a kórógyi iskola tanulóival, közös műsorral emlékeztünk meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról, illetve innen indulva tekintettük meg a közeli nevezetességeket.

Jártunk Eszéken, ahol sétáltunk az óvárosban, megnéztük a mai városközpontot, majd pedig a Dráva partján lévő állatkertet.

Mély nyomokat hagyott bennünk Vukovár, a délszláv háború Leningrádjaként is emlegetett kisváros. Megrendítő volt látni az azóta már újjáépített városban mementóként meghagyott háborús emlékeket, a civil és katonai áldozatok temetőjét.

Csoportkép a vukovári Eltz-kastély udvarán
Vukovár: az 1991-es délszláv háború áldozatainak temetője

Ellátogattunk a Duna partján fekvő Újlakra, itt a régebbi korok történelmi emlékeit tekintettük meg. A középkori vár gótikus templomában láthattuk a nándorfehérvári diadal egyik hősének, Kapisztrán János ferences rendi szerzetesnek a síremlékét.

Végül túráztunk egyet a kórógyi vár romjaihoz is. A Kórógyon töltött utolsó estét egy nagyon jó hangulatú közös táncházzal zártuk.

Reggel nehezen búcsúztunk ettől a kis falutól, mert kedves, barátságos, vendégszerető lakói belopták magukat a szívünkbe.

Előadás a kórógyi református templomban
Kórógy, iskola: ismerkedés a kórógyi magyar iskola tanulóival
Kórógy, iskola: ismerkedés a kórógyi magyar iskola tanulóival
Kórógy, iskola: ismerkedés a kórógyi magyar iskola tanulóival

Utunk innen Rijekába vezetett, ahol megnéztük a kikötőt, és egy-két emléket az Osztrák Magyar Monarchia idejéből. Késő délután érkeztünk utolsó állomásunkra, a tengerparti Crikvenicába.  A szálláshelyünk elfoglalása után nagy élményt jelentett, hogy hajózhattunk az Adrián. Krk-szigetén kikötve „lábat mostunk” a tengerben, de a bátrabbak meg is mártóztak a kissé még hideg vízben.

Rijeka, városnézés
Krk szigetén

Másnap elérkezett kirándulásunk utolsó napja. Reggeli után hazafelé vettük az útirányt, de útközben még megálltunk a Plitvicei-tavaknál, ahol négy órás sétát tettünk az egyedülállóan csodálatos természeti környezetben.

Látkép a plitvicei tavakról

Gyönyörű emlékekkel, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

„Határtalanul” Horvátországban
Cimke: