Advent a várakozás, az ünnepre hangolódás időszaka. Ebből az alkalomból több, mint három hetes programsorozatot szerveztünk. Változatos, érdekes és lélekemelő eseményeken vettünk részt.

November 30. – Adventi koszorú készítése

Az ünnep előtti időszak jelképe az adventi koszorú. Az alsósoknak varázsolt szép díszt Vargáné Maurer Anett kolléganőnk. A gyerekek előtt elkészített koszorú lett iskolánk ünnepi dekorációjának központja, melyen reggelente felgyúltak az ünnep közeledtét jelző gyertyalángok.

December 3. – Compass Egyesület előadása

A kaposvári Compass Egyesület önkéntes fiataljai idegen népek karácsonyaiba engedtek bepillantást. Érdekes, vicces, „étvágygerjesztő” prezentációkat tartottak nekünk. Rövidke időre „eljuthattunk” Olaszországba, Németországba, Spanyolországba, és az Amerikai Egyesült Államokba is.

December 4.

A lelkünket is és a környezetünket is díszbe öltöztetjük karácsonykor. Így magunkra is figyelnünk kell. A külsőnk egyik legfontosabb eleme a frizuránk. Iskolánkba hívtunk egy régi diákot (Orbán Lászlóné), aki fodrászként dolgozik. Több gyereknek levágta a haját, szép frizurát készített nekik. Ebből az alkalomból egy anyuka (Turi Gáborné) csodálatosabbnál csodálatosabb hajfonatokat varázsolt a hosszú hajú, erre vállalkozó lányoknak.

December 6. – Testvérosztályok Mikulása

Hagyományainkhoz híven idén is meglátogatták a testvérosztályok egymást. Előző hetekben lázasan készítették a kedves ajándékokat a gyerekek. Szinte minden osztályból kihallatszott a vidám énekszó, a kacagás és az ajándékoknak való öröm hangja.

December 7. – Mikulás kupa

Idén ismét megrendezte iskolánk a Mikulás kupát, immár 24. alkalommal. Tíz csapat versengett a bajnoki címért. Ebben az évben a kaposfői csapat az előkelő második helyen végzett. Minket csak egy városi iskola együttese tudott legyőzni. Gratulálunk fiúk!

December 7. – Könyvjelző készítés – Boldogság óra

A „ Jobb veled a világ” és a Mesekő Alapítvány a Libri Könyvkiadóval karöltve egy könyvgyűjtési akciót szervezett a rászoruló gyermekeknek. A boldogság órákon résztvevő tanulókat arra kérték, hogy készítsenek egyedi könyvjelzőket ezekbe a könyvekbe. A 4. osztály tanulói remélhetőleg nagy örömet szereztek a náluk szerényebb sorsú társaiknak ezekkel a csodálatosan elkészített ajándékokkal.

December 10. – Adventi koncert és hangszerbemutató

Kovács Tamás a kaposvári honvédzenekar trombitása. Mivel gyermekei iskolánk tanulói, megkértük Őt és barátait, hogy egy mini koncerttel hangoljanak bennünket az egyre közeledő ünnepre. Ők együtt a Vattacukor zenekar tagjai még egy hangszerbemutatóval is kedveskedtek nekünk.

December 11. – Képeslap kiállítás

A technika rohamos fejlődése miatt már nem küldenek hagyományos képeslapokat az emberek. Ma már SMS-ben, Facebookon, és különböző elektronikai úton történik az üdvözletek továbbítása. Ezt látva a pedagógusok összegyűjtötték régi képeslapjaikat, hogy általuk láthassák a gyerekek, hogyan küldték el jókívánságaikat egymásnak.

December 12. – Karácsonyi sütemények készítése

A kaposfői Nyugdíjasklub tagjait felkértük, hogy meséljék el és mutassák meg, hogy ők milyen édességekkel készültek az ünnepre. A nénik teli kosarakkal érkeztek, melyekben az otthon elkészített finomságok lapultak. A gyerekekkel közösen pedig linzertésztákat gyúrtak, díszítettek, sütöttek. Az otthonról hozott és a helyben készített sütiket nagy örömmel fogyasztották el a diákok. És ami „hab a tortán”! A recepteket mindenki hazavihette a családjának. A néniknek ezúton is köszönjük, hogy pénzt, fáradtságot, szabadidőt nem kímélve örömet szereztek nekünk.

December 14. – Ünnepi asztal terítése

Iskolánk volt diákja, Molnár Gábor pincér szakoktató elfogadta felkérésünket és egy ünnepi asztalt terített. Pontosan megfigyelhető volt a tányérok, evőeszközök, poharak helye. Nagyon dekoratív szalvétát is hajtogatott. Ahhoz, hogy még izgalmasabb legyen a dolog, minden tanuló különböző nehézségi fokú hajtogatási technikát sajátíthatott el. Reméljük otthon is kamatoztatták tudásukat az ünnepi teríték elkészítésekor.

December 16. – Adventi koncert

Iskolánk énekkara felkérést kapott a kultúrház vezetőjétől, hogy énekeljenek a falu adventi koncertjén. A kórust tíz diák képviselte. Előadásukkal megörvendeztették a szép számú hallgatóságot. Rajtuk kívül falusiak és meghívott vidéki csoportok, előadók is felléptek.

December 17. – Régi idők karácsonya

Ismét a nyugdíjasklub tagjai tették széppé a hétfő délelőttünket. Először hagyományos díszekkel ékesítettek fel egy kis szerény fenyőfát, amely szintén hagyományos módon egy farönkbe volt befaragva. Eztán meséltek az ajándékozási szokásokról. A nap fénypontja a régi játékokból álló kiállítás, melyen Czebei Györgyi és Urbán László magángyűjteményéből származó csodálatos hintalovat, babakocsikat, társasjátékokat, könyveket, bababútorokat tekinthettünk meg. A program zárásaként a nénik régi néphagyományt felelevenítve Szentcsaládot adtak elő , melynek hatására a felnőttek szemébe könny szökött. Bemutatták, hogy még az ő korukban is lehet játszva példát mutatni. Köszönjük!

December 18. – Roma Kisebbség játszóháza

A kaposfői roma kisebbségi önkormányzat anyagi támogatásával és Bogdán Mónika vezetésével az alsó tagozatosok játszóházban vehettek részt. Ebből az alkalomból az ünnep hangulatához illő könyvjelzőket készíthettek a gyerekek. Azóta is mosolyogva látjuk, ha az olvasókönyvből előkandikál egy rénszarvas, hóember, vagy angyalka. Köszönjük!

December 19. – Falukarácsony Kiskorpád

Kiskorpádon ismét részt vehettünk a hagyományos falukarácsonyon. Iskolánk énekkara szebbnél szebb énekekkel örvendeztette meg a jelenlevőket. Nekik is nagy élmény a szereplés, nem beszélve a piros pontok felett járó jutalomról. Ennél finomabb pogácsa és kalács nem létezik, mint ami a megérdemelt jutalom a „munka” után.

December 20. – Idősek karácsonya Kaposfő

Kaposfőn karácsony előtt minden évben összehívják a település szépkorú lakosait. Ebből az alkalomból köszöntőkkel és műsorokkal kedveskednek nekik. A néprajzi szakkör tagjai és az énekkarosok szép műsorral örvendeztették meg a csillogó szemű időskorúakat. Most sem maradt el az ajándék. Édességekkel köszönték meg a gyerekek előadását.

December 20. – Jól csak a szívével lát az ember!

A Diákönkormányzat szervezésében játékgyűjtés indult az iskolában. A diákok elhozhatták megunt játékaikat. melyeket iskolatársaik kaptak meg. Az egész karácsonyi készülődés talán legmeghatóbb pillanatait élhették át a jelenlevők.

December 21. – Ünnepi iskolagyűlés

A szünet előtti utolsó tanítási napon ünnepi iskolagyűlésen vett részt a diákság pedagógusokkal, dolgozókkal, szülőkkel együtt. Az 1.b osztály mesejátékát a néprajzi szakkörösök verses előadása követte, majd a 2. osztályos lányok vidám táncát láthattuk a színpadon. A műsor utolsó előadója az énekkar volt, ahol a teremben szinte mindenki ajkáról együtt zengett a sok szép karácsonyi dal. Mindig a csillagszóró gyújtása a legszebb pillanata az iskolagyűlésnek, ahol azok a gyerekek gyújthatták meg a szikrázó pálcát, akik tanulmányi, közösségi, egyéb munkájukkal megérdemelték azt. A végén aztán az összes tanár együtt csillagszórózott a gyerekek nagy örömére.

Ezzel lezárult a projektünk. Az említett közös programokon kívül szinte mindenki becsempészte tanórákra a karácsonyt, ezzel is érdekesebbé téve a tanulnivalókat.

Köszönet mindenkinek, aki tevékeny részt vállalt a nagy munkában.

Advent-karácsony projekt 2018