Október 17-én, 20-án és 21-én osztályunk pályaválasztási kiállításon illetve több üzemlátogatáson vett rész.

Pénteken elsőként a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola által rendezett pályaválasztási kiállítást látogattuk meg. Itt minden környékbéli iskola egy standdal készült, ahol hasznos információkkal láttak el minket a felvételivel kapcsolatban. Miután megnéztük a minket érdeklő iskolák standját, internetes tesztet töltöttünk ki. A teszt iskolákat és szakmákat ajánlott nekünk, ami szerinte képességeinkhez és személyiségünkhöz való. Nagyokat nevettünk egy-két furcsa, szerintünk nem odaillő válaszon!

00_Palyavalasztasi-kiallitas-1 00_Palyavalasztasi-kiallitas-2Huszadikán, hétfőn már több helyen is voltunk: elsőként együtt megtekintettük a Privát Hús Kft. tanműhelyét, ahol megnézhettük hogyan és milyen körülmények között dolgoznak a hentesnek tanuló diákok.

Ezután ketté váltunk: az osztály egyik fele a Kapos Volánnál nézhetett körül, míg mi, a csoport másik fele a Vörös Design Reklámdekorációs Kft.-t látogathattuk meg. Itt körbevezettek minket az intézményben, végigkísérhettünk egy-egy munkafolyamatot, és az ottani alkalmazottakkal is beszélhettünk. A végén csoportunkról készült képpel díszített mágnest kaptunk.

02_Kapos-Volan-Zrt 03_Kapos-Volan-Zrt 05_Voros-Design-ReklamdekoraciosKft 06_Voros-Design-ReklamdekoraciosKftEzután a KVGY-hez mentünk el, ekkor már ismét együtt. Ellátogathattunk a gyár több épületébe is, s nem csak a fizikai munkások munkahelyét láthattuk, hanem irodában is voltunk, ahol különböző tervrajzok készítéséről meséltek nekünk.

04_KVGY-KftVégül, a harmadik napon, kedden, pedig az itteni, kaposfői pékségbe mentünk el, ahol nem csak beszéltünk a szakmáról – hiszen minden gép működéséről volt szó – de a végén még magunk is besegíthettünk a sütésbe. Természetesen teli hassal távoztunk! No és persze rengeteg új tapasztalattal.

07_Kaposfoi-PeksegDélután Szennában Dr. Pósa Roland gazdaságát néztük meg. Itt sokat megtudtunk az állattenyésztésből élő emberek életéről, végignéztük a gazdaságot az állatoktól és a gépektől kezdve a takarmány tárolásáig és az állatok gondozásáról is sokat hallottunk. Pósa Roland közben sokat kérdezett tőlünk és sokat mesélt is az ott levő állatokról. A látogatás végén tejkóstoló következett, kétféle tejet kóstoltunk és meg kellett mondanunk, hogy melyik ízlik jobban. Az persze csak a végén derült ki, hogy melyik oldalon volt a friss tej és melyiken a dobozos bolti.

08_Dr-Posa-Roland-gazdasaga 09_Dr-Posa-Roland-gazdasagaEzzel pedig be is fejeztük az üzemlátogatásokat. Mindenhol kedvesen fogadtak minket és készségesen válaszoltak a felmerülő kérdéseinkre, így csak jó véleménnyel vagyunk erről a három napról. Remélem, mindenkinek segítettek és javára váltak ezek a programok.

A szerző nyolcadik osztályos diákunk

Pályaválasztási programsorozaton a nyolcadik osztály