Az első osztály május 24-én kirándult a Deseda Fekete István Látogatóközponba. Reggel 9 órakor indultunk autóbusszal. Érkezésünk után a csapat két részre vált. Az egyik csoport sétahajózni ment 14 fővel, addig a másik 14 tanuló a központ tárlatát nézte meg. A sétahajózás háromnegyed óráig tartott. Az út során a vezető a Deseda élővilágát mutatta be. A madarakról, halakról, hüllőkről és rovarokról beszélt a gyerekeknek. Kicsit fáztunk, mert szemerkélt az eső. Szerencsére a vezető adott plédet és betakaróztak a gyerekek. A hajókázás után mentünk tárlatot nézni. A tárlatvezető a Deseda mesterséges tó keletkezését ismertette velünk. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait berendezett vitrinekben láthattuk. Hatalmas akváriumban a Deseda-tó élő halaiban gyönyörködhettünk. A gyerekek megtapinthatták az állatok lábnyomait és szőrméiket.

A tárlatvezető figyelembe vette a gyerekeink életkorát. Egy „környezet órát” tartott, amit a tanulók nagyon élveztek. Aktívak voltak, mindenhez hozzászóltak.

Mikorra vége lett a tárlatvezetésnek és az előadásnak a többiek is visszaértek a sétahajózásról.

A program után végigjártuk az ökoturisztikai útvonalon található rovarházat, kacsakifutót, békatavat és tómegfigyelő zárt stéget. A sok látnivaló után majd kétórás játék következett. Mire visszaértünk az iskolához 15 óra lett. Mindenki jól érezte magát.

Az első osztály kirándulása a Desedánál